Merry Christmas, een beetje laat... Maar he, beter laat dan nooit
Eerst en vooral wil ik beginnen met iedereen prettige feestdagen te wensen, een beetje laat, maar niet minder gemeend. En nieuwjaar komt er ook nog aan dus

Op maandag 20 december heb ik mijn presentatie over Belgie moeten geven. Dat was voor een deel van mijn klas (2-5) en een deel van de parallel klas (2-6). Wonder boven wonder had ik geen zenuwen en daar was ik best wel blij om. Het is dus ook allemaal goed verlopen. Ik had een kleine presentatie op de pc gemaakt en omdat ik geen Powerpoint moest ik mijn creatieve kant bovenhalen en dat is verbazend goed gelukt. Na de presentatie heb ik toch veel geode reacties gekregen en daar was ik natuurlijk blij om!

21 December heeft Megumi op 4 uur ‘s ochtends Yuki al naar Fuchinobe gebracht, want die ging voor een dag naar zijn liefke in Niigata een stuk noordelijker dan hier. En daar lag blijkbaar al veel sneeuw! Opt school was het best nog wel leuk. Tijdens de middag samen met een paar meisjes van mijn klas gegeten en 1 daarvan had per ongeluk haar bakske met rijst op de grond laten vallen en nu had die ocharme maar de helft van haar eten meer. Maar daarna was het best wel een beetje grappig

22 December de laatste schooldag van 2010 verliep een beetje anders dan ik verwacht had. De lessen die normaal in de voormiddag kwamen vielen weg en in de plaats kwamen de lessen van de namiddag. In de namiddag hadden we dus tijd om andere dingen te doen. En het bleek dat we grote kuis hielden in ons klaslokaal. Alles werd aan de kant geschoven, de vloer werd ne keer grondig gekeerd en zelfs de ventilators werden van de muur gehaald om proper te maken. En het was serieus nodig. Die hingen echt vol stof, ge kunt het u gewoon ni indenken, echt gortig! De bladeren van de ventilators zagen grijs en na een beetje water en een spons zagen ze helderblauw, dus het was echt wel eens nodig. Ook nog de ramen gewassen, de eerste keer in mijn leven en het viel nog goe mee

Normaal gezien zou ge denken, op de eerste dag van de vakantie kunt ge uitslapen, niet dus. Het was kendo, ik had eigenlijk niet veel goesting om te gaan. Toen ik daar aan kwam bleek dat het nog een wedstrijd was, wel niet zo groot als de vorige keer, 2 maand geleden ofzo. Een kleine samenvatting, ik heb de klok bediend en gefilmd. En dat allemaal op de koude grond. En als ge daar vier uur zit zonder echt veel te doen kan ik u verzekeren da ge het koud krijgt. Maar gelukkig mocht ik ne lekker warme lange jas linen van 1 van de meiskes, was het toch al iets warmer. Om 12 uur dacht ik dat het gedaan was, maar blijkbaar gingen ze nog een paar partijkes tegen de sensei's vechten. Om 1 uur was dat dan ook afgelopen en ben ik trug naar huis vertrokken, de rest van de club ging nog verder met trainen tot wie weet hoelang. Thuis heb ik nog wat geholpen met opruimen enzo. In de late namiddag nog met Megumi naar de wasserette en de drugstore geweest. Het avondeten bestond uit boontjes, kip, overschot van de dag ervoor (penne met zeevruchten), rijst en Koreaans zeewier dat je rond de rijst moest wikkelen. En zo kreeg je dus zelfgemaakte sushi

Op de dag van Kerstavond, 24 december dus kon ik nog eens uitslapen en dat heb ik dan ook gedaan. In de namiddag samen met Yuki en Megumi naar de cakeshop vertrokken, want daar gingen we da hele dag helpen. Daar aangekomen hebben we eerst een beetje een 'zeer stabile' tafeltje versiert met wat slingers en zo van die dingen. En toen bestond ons werk eruit om klanten te lokken zodat ze cake kwamen kopen. Het was best wel leuk. Ook Haruka de zoon van Ritsko van de cakeshop is komen helpen. In het begin viel ook de koude nog goed mee omdat we lekker in het zonnetje stonden. Maar vanaf dat die rond vier uur achter de huizen verdween begon het toch serieus af te koelen! En kregen we het serieus koud. Ik ben tegen 18 uur te voet naar huis gewandeld en ik was blij toen ik eindelijk thuis was en lekker warm binnen kon zitten

Kerstmis was niet echt een dag die ik nooit ga vergeten, want ik heb namelijk niets gedaan. Kenji was gaan golven, Megumi moest terug helpen in de cakeshop en Yuki was de hele dag weg naar zijn liefke. Het gevolg daarvan is dat ik op kerstdag pas om 12 uur ben opgestaan en dat ik de hele dag geleerd heb. Als kerstdiner heb ik een afhaalmaaltijd gegeten die bestond uit varkensvlees en rijst. Toen Megumi thuiskwam hebben we een enorme doos Europese koekjes met Belgische chocolade opengemaakt. Lekker lekker. Toen Yuki thuiskwam heeft Megumi ook nog ne kweeni hoe grote bak popcorn gemaakt. En die smaakte mij ook wel

Op 2e kerstdag ben ik samen met Yuki, Kenji en Megumi naar een restaurantje geweest. Het restaurant zag er een beetje vreemd uit, maar het eten was wel heel goed! Rijst met kip en mizosoep, lekker lekker. Ik heb ook wat gyosa gegeten. Nogal moeilijk uit te leggen wat het is want ik weet dat zelf niet, dus... Maar het was nog vrij lekker! Daarna nog even naar de boekenwinkel geweest. Ze hadden er veel boeken en ook een paar interessante. Maar omdat ze allemaal in het Japans waren had ik er niet echt veel aan. Daarna zijn we nog een beetje doelloos gaan rondrijden, want we zijn volgens mij gewoon in een groot vierkant gereden om uit te komen aan een supermarket, Hole. Daar maakte Kenji de opmerking: 'Haha Sara, het enige wa gij hier doet is naar de supermarkt gaan'. Maar dan wel in het Japans he

Op 27 december was het normaal de bedoeling dat ik naar de kapper zou gaan. Maar omdat 1 van de mensen in het kapsalon ziek was was het beter om een volgende keer te gaan omdat het heel druk zou zijn. Dus beloofde het weer een saaie dag te worden. Maar toen bracht Yuki de redding, want hij ging naar Hashimoto en vroeg of ik niet mee wou en daar zei ik natuurlijk geen nee op.

Vandaag 28 december, ben ik AL om 12 uur opgestaan

Ziezo dat was het voor deze week. Volgende keer zal het nieuwe jaar van start gegaan zijn en krijgen jullie daar een verslagje van he...
Saraa Xxxxxxxxx.
Hoi Sara,
Weer een week voorbij en 2010 bijna ook. Dit is zeker een jaar waarin je vanalles hebt meegemaakt en ook eens kunt vergelijken hoe goed we het in België toch wel niet hebben...al lijkt het in Japan ook wel heel goed mee te vallen in die familie van jou!
Jammer genoeg wordt Kerstmis er niet gevierd zoals hier, met de hele familie, maar hopelijk is dat met Nieuwjaar wel zo. Gelukkig heb je nu Yuki waar je eens wat andere dingen mee kunt doen, en waarschijnlijk zal dat volgend jaar ook wel wat meer animo brengen.
Ondertussen wensen wij jouw en de familie daar een gezellig Nieuwjaar en een prachtige start van 2011. Een jaar dat jouw nog wel wat meer emoties zal bezorgen, zeker als je terug aan de bak moet in oktober! Maar geniet tot dan van je verblijf in Japan!
De groetjes,
Papa